Grammar: Preposition Quiz

by IELTS Australasia — September 24th, 2017

The best way to learn English is through practice! English quizzes can support and continue your learning process by identifying what skills you have not yet mastered and should focus on.

In this Grammar Quiz we will offer self-assessment in grammar and a guide to preparing for your IELTS test. So, let’s explore prepositions.

Prepositions:

A preposition is a word such as after, in, to, on, and with. Prepositions are usually used in front of nouns or pronouns and they show the relationship between the noun or pronoun and other words in a sentence. As a result, they describe, for example:

The position of something:

The books are under the bed.

The time when something happens:

Mary arrived on Friday.

The way in which something is done:

We went by bus.

and some are made up of more than one word:

She sat next to her daughter.

Let’s start!

1. Mrs Tan promised she will be ready ___ 5 minutes.

(a) for

(b) of

(c) in

(d) to

 

2. I took the red dress ___ mistake.

(a) with

(b) on

(c) in

(d) by

 

3. She drew my attention ___ the latest spring and summer fashion designs.

(a) about

(b) by

(c) to

(d) on

 

4. ___ the most part, I found his presentation very entertaining and insightful.

(a) For

(b) To

(c) Of

(d) With

 

5. Please make sure you bring your own bedding and towels ___ you.

(a) to

(b) on

(c) by

(d) with

 

6. She was asked to live ___ her income as her savings will disappear in two years if she does not stop spending lavishly.

(a) with

(b) about

(c) within

(d) in

 

7. My mother was right ___ all, the new lawyer is not trustworthy.

(a) after

(b) in

(c) for

(d) along

 

8. She is ___ the phone every minute, she never puts any of her technology down.

(a) for

(b) in

(c) on

(d) with

 

9. I started to distance myself ___ other people because I could not relate to anyone.

(a) from

(b) above

(c) across against, along

(d) against

 

10. ___ them, they managed to save enough money to buy a house in the city.

(a) For

(b) On

(c) With

(d) Between

 

11. I moved to Sydney ___ my job.

(a) next to

(b) because of

(c) according to

(d) close to

 

12. We ate ___ coming to meet you.

(a) before

(b) between

(c) within

(d) on

 

13. We have spent the entire day looking ___ you.

(a) from

(b) for

(c) of

(d) to

 

14. She preferred to put the books ___ the window.

(a) by

(b) within

(c) with

(d) for

 

15. It is ___ us to make this business work.

(a) on to

(b) up to

(c) near to

(d) according to

Answers

1. (c); 2. (d); 3. (c); 4. (a); 5. (d); 6. (c); 7. (a); 8. (c); 9. (a); 10. (d); 11. (b); 12. (a); 13. (b); 14. (a); 15. (b).

Reference: Oxford Dictionary

Why is grammar important?

First of all, grammar is the foundation for effective communication. As a result, improper grammar can affect the meaning and clarity of an intended message.

Common errors are with sentence structure, subject/verb tense, punctuation, spelling, and other basic parts of speech. So, something as simple as a misplaced comma can completely change the meaning of a sentence. For example: “Let’s eat mum.” vs. “Let’s eat, mum.” Grammar makes written content more readable and in turn easier to follow.

When you are preparing for your IELTS test, it’s important to pay some attention to your grammar. That’s why we have a range of helpful articles, tips, and preparation material for you.