...
IELTS exam help and contact information

IELTS News

Grammar Quiz – Prepositions

by IELTS

The best way to learn English is through practice! English quizzes can support and continue your learning process by identifying what skills you have not yet mastered and should focus on.

Follow our Grammar Quiz series which will offer self-assessment in grammar and a guide to preparing for your IELTS test. This week, let’s explore prepositions.

Note: Scroll down for answers

Prepositions:

A preposition is a word such as after, in, to, on, and with. Prepositions are usually used in front of nouns or pronouns and they show the relationship between the noun or pronoun and other words in a sentence. They describe, for example:

The position of something:
The books are under the bed.

The time when something happens:
Mary arrived on Friday.

The way in which something is done:
We went by bus.

and some are made up of more than one word:
She sat next to her daughter.

Let’s start!

  1. Mrs Tan promised she will be ready ___ 5 minutes.

(a) for

(b) of

(c) in

(d) to

 

2. I took the red dress ___ mistake.

(a) with

(b) on

(c) in

(d) by

 

3. She drew my attention ___ the latest spring and summer fashion designs.

(a) about

(b) by

(c) to

(d) on

 

4. ___ the most part, I found his presentation very entertaining and insightful.

(a) For

(b) To

(c) Of

(d) With

 

5. Please make sure you bring your own bedding and towels ___ you.

(a) to

(b) on

(c) by

(d) with

 

6. She was asked to live ___ her income as her savings will disappear in two years if she does not stop spending lavishly.

(a) with

(b) about

(c) within

(d) in

 

7. My mother was right ___ all, the new lawyer is not trustworthy.

(a) after

(b) in

(c) for

(d) along

 

8. She is ___ the phone every minute, she never puts any of her technology down.

(a) for

(b) in

(c) on

(d) with

 

9. I started to distance myself ___ other people because I could not relate to anyone.

(a) from

(b) above

(c) across against, along

(d) against

 

10. ___ them, they managed to save enough money to buy a house in the city.

(a) For

(b) On

(c) With

(d) Between

 

11. I moved to Sydney ___ my job.

(a) next to

(b) because of

(c) according to

(d) close to

 

12. We ate ___ coming to meet you.

(a) before

(b) between

(c) within

(d) on

 

13. We have spent the entire day looking ___ you.

(a) from

(b) for

(c) of

(d) to

 

14. She preferred to put the books ___ the window.

(a) by

(b) within

(c) with

(d) for

 

15. It is ___ us to make this business work.

(a) on to

(b) up to

(c) near to

(d) according to

 

Answers:
1. (c); 2. (d); 3. (c); 4. (a); 5. (d); 6. (c); 7. (a); 8. (c); 9. (a); 10. (d); 11. (b); 12. (a); 13. (b); 14. (a); 15. (b).

 

Reference: Oxford Dictionary

Share on

Tips for moving to Melbourne

by IELTS Australia on July 1st, 2016

Melbourne is a multicultural city, people from all over the world, you can see people in different colours, talk in different languages. You can find any types of cuisine, you also can get any vegetables, meat, and seafood if you want to make a dish by yourself.

Six steps to improve your English in the busy season

by IELTS Australia on December 6th, 2016

December is a busy month for everyone. Finishing up study or work and planning holidays can take up all of your time. Here’s six steps you can take to keep improving your English in the busy season.

Getting to know Australia

by IELTS Australia on August 11th, 2016

I’m Ben from China. When I got off the airplane in Australia on my first day, I saw many Chinese instructions in the airport that made me feel very happy.